Contact Us

Use the form on the right to contact us.

You can edit the text in this area, and change where the contact form on the right submits to, by entering edit mode using the modes on the bottom right. 

         

123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

noen-har-hjulpet-over-700-familier-med-sitt-demenstilbud

 

NOEN har hjulpet over 700 familier med sitt demenstilbud

Da Heidi Wang sin far fikk demens, fikk ikke familien hjelpen de lette etter. Det ble starten på NOEN - en tjeneste som bidrar til at flere med demens og kognitiv svikt får et godt og likeverdig liv.

Heidi Wang, grunnlegger av NOEN

 
 

Heidi Wang startet selskapet NOEN for å fylle gapet mellom familiebasert omsorg og det tradisjonelle helsevesenet.

– Vi har mange gode intensjoner i helsevesenet om hvordan vi skal hjelpe demenssyke, men vi er ikke helt i mål, sier Heidi Wang, daglig leder og gründer i NOEN.

Leve et likeverdig liv

Da Heidi Wang sin egen far ble demenssyk ønsket hun å lære mer om hvordan demens og kognitiv svikt påvirker pasienten og de rundt.

– Da jeg tok videreutdanning for helsepersonell så jeg at det fantes masse informasjon og forskning på hvordan vi kan tilrettelegge best mulig for pasienter med demens, men det var ikke omsatt i praksis, sier Wang.

Hun starter derfor utviklingen av KuPA-veiledning der den nyeste forskningen og kunnskapen om demens er lagt til grunn. Motivasjonen var å hjelpe andre demenssyke og deres pårørende, og gi de et tilbud hun selv søkte etter.

Wang forteller at mennesker som rammes av kognitiv svikt og demens har en stor risiko for å utvikle angst og depresjon, og mye av tilbudet til NOEN handler om å forhindre det.

NOEN jobber med å støtte pasienten til å gjenskape og opprettholde det som gir mestring og livskvalitet. Det handler for eksempel om å forstå ulike roller personen har i livet, hva som trengs for å utføre daglige gjøremål, aktiviteter og sosiale sammenkomster – alt det som gir livet mening. Gjennom å forhindre inaktivitet oppnår vi å forebygge blant annet angst og depresjon, sier Wang.

En metode som funker

Hittil har NOEN hjulpet over 700 familier med hjelp og veiledning for demenssyke og deres pårørende. NOEN bruker en forskningsbasert tjeneste, KuPA-veiledning, som er dokumentert av SINTEF og Senter for omsorgsforskning. Metoden handler om å observere, kartlegge og skreddersy et tilbud i takt med at personen og livssituasjonen endrer seg.

Heidi og NOEN jobber i dag for å spre KuPA-veiledning som en foretrukket praksis gjennom hele pasientforløpet.

Den er kunnskapsbasert og dokumentert av SINTEF og Nasjonalt senter for demens. KuPA, som står for Kunnskapsbasert Personsentrert Aktivitet, er en metode som setter aktivitet og helsefremmende tiltak for pasienten i sentrum. Alle veilederne i NOEN AS har alle veiledere fordypningskurs i KuPA-veiledning, og bruker det i all tjenesteyting og samhandling med pasienter og pårørende - gjennom hele pasientforløpet, sier Wang.

Livssituasjonen til pasienter med demens avhenger i stor grad av hvordan omgivelsene tilpasses. Menneskene må tilpasse seg pasientens evner og begrensninger, og det fysiske miljøet må være tilpasset pasienten. NOEN bidrar til å lette trykket på det som blir uhåndgripelig og uforståelig i et liv med demens. Dette bidrar til at det er mer plass til de gode stundene.

Vi ser at måten vi jobber på er vinn-vinn. Det er bra for den demenssyke, og da blir det bra for de pårørende. Vi ser at dette fungerer. Vi ser at det blir lettere for pårørende å la sine kjære hjemme så lenge som mulig. Hverdagen blir bedre – for den syke - og for pårørende.